Babaápolás a szülés után, vajúdás és szülés

Az első nap otthon Teljesen normális, ha aggodalmaskodunk a kicsi hazahozatalát illetően. Nem mi leszünk az első kismamák, aki még sosem cserélt pelenkát vagy öltöztetett fel kisbabát kezes-lábas alvóruhába. A legtöbbünknek meg kell tanulni ezt a feladatot és mindnyájan követünk el hibákat. De ne aggódjunk! Az ösztönök egy pillanat alatt előtörnek bennünk amikor szükség van rájuk ráadásul rengeteg tanács és segítség is rendelkezésünkre álla témában.

MEG TUDOD CSINÁLNI! Az első vagy második nap otthon az újszülöttel egy kicsit félelmetesnek tűnhet egy kismamának. Lezajlott a szülés csodája, a szülés kemény munkája, rengeteg örömkönny a kicsi megszületése után és most egyedül vagyunk kezünkben a pici babánkkal, egy tehetetlen csecsemővel, aki maximálisan ki van nekünk szolgáltatva. Talán még sosem cseréltünk pelenkát, vagy egészen máig sosem tartottunk még egy ekkora csöppséget a karjainkban. És íme itt vagyunk, előttünk a feladatok, amelyekben profivá kell válnunk, nem sokkal a kicsi születése után. Szerencsére némi útmutatással és a megbízható anyai ösztönökkel gyorsan bele lehet jönni az anyaság szerepébe. Magunk is meglepődünk majd azon, hogy kis idő elteltével már úgy fogunk nyilatkozni, hogy el sem tudnánk képzelni az életünket a kicsi nélkül!

GYENGÉD, SZERETŐ BŐRÁPOLÁS Az újszülöttek bőre nagyon érzékeny és kiemelt törődést igényel. A legfontosabb dolog, hogy szárazon és tisztán tartsuk. Cseréljük a pelenkát minden etetés és alvás után, vagy amikor szükségesnek érezzük. Csakis a legjobb minőségű pelenkákat használjuk, mivel azok megfelelően képesek felszívni a nedvességet, ezáltal megakadályozzák, hogy a baba bőre átnedvesedjen. A szülés után nem sokkal a védőnő javasolhatja, hogy az újszülött popsijának tisztításához melegvizes vattát használjunk (ha a nedves törlőkendő mellett döntünk, akkor válasszuk az érzékeny bőrre készült és illatmentes változatokat.) A törlés során minden egyes bőrredőt és hajlatot tisztítsunk meg és töröljünk szárazra. A védőnő megmutatja majd azt is, hogyan ápoljuk az újszülött köldökcsonkját (azt a kis köldök maradványt, ami a születés utáni köldökzsinór levágása során visszamaradt). Az első napokban még nem szükséges naponta megfürdetni gyermekünket. A 3-4 naponta történő, néhány centis vízben való „megmártás” bőven megteszi. Az esetek többségében a nedves törlőkendővel történő törölgetés is megteszi. Törölgessük a kicsi arcát, kezeit és lábacskáit. Ezzel együtt az első kakinál valószínűleg szüksége lesz a fürdetése, ekkor ugyanis kátrányszerű, ragacsos széklet távozik az újszülött szervezetéből, nem sokkal a születést követően.

„NE FELEDJÜK” SZABÁLYOK Az ösztönök hallgatni jó dolog, azonban van néhány alapszabály, amit be kell tartaniuk minden szülőnek a szülést követően: ? Kezünkkel mindig támasszuk meg a fejecskéjét, hiszen egyelőre még nem tudja megfelelően tartani a kis fejét. ? Etessük meg, amikor csak megéhezik, ugyanis az ő kis pocakja ebben a szakaszban még nem tud túl nagy mennyiségű ételt felhalmozni, ezért gyakran igényli a tejecskét. ? Ellenőrizzük, hogy a kicsi teste ne legyen túl forró és ne legyen túl hideg, illetve kövessük az útmutatást a bölcsőhalál elkerülése érdekében! (További információkért kattints ide!) ? Ne hamarkodjunk el dolgokat, az elején a kicsinek és magunknak is fontos a pihenés és a nyugalom! Engedjük a szervezetünknek hogy feltöltődjön és regenerálódjon!

Sütik elfogadása