Kulináris babaélmények

Ínyenc baba

Hét hónaposan elkezdhetünk sok-sok új ízt bevezetni kisbabánk étrendjébe. Próbáljuk a felkínált ételeket olyan változatossá tenni, amennyire csak tudjuk, hogy megelőzzük a későbbi válogatósságot. Legyünk bátrak az összetevők megválasztásánál, használjunk olyan gyümölcs- és zöldségféléket is, amelyekkel egyébként nem feltétlenül főznénk – sőt akár olyanokat is, amiket személy szerint nem szeretünk!

Tele minden jóval

Ebben a korban rengeteg új és érdekes ízt vezethetünk be gyermekünk étrendjébe. Próbáljuk ki az erősebb ízű gyümölcsöket és zöldségeket, kombináljuk őket sovány hússal vagy hallal. Vezessünk be hüvelyeseket is, mint a lencse, és kezdjünk bonyolultabb receptekkel kísérletezni.

Zöldségleves

Ez a leves néhány érdekes téli zöldséget kombinál össze egy kellemes, tartalmas fogássá. Könnyű elkészíteni és lehűlés után külön adagokat akár jégkockakészítővel is lefagyaszthatunk.

Hozzávalók

250 g krumpli 150 g sárgarépa 150 g paszternák 150 g karórépa 1 póréhagyma, csak a fehér része 1 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál szárított zöldségleves-alap (pl. Delikát) kevés olívaolaj

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg és vágjuk a zöldségeket apróra, a póréhagymát alaposan megmosva szeletelés előtt.

  1. Készítsük el a zöldségleves-alapot, a porhoz fél liter forrásban lévő vizet keverve, majd vegyük le a tűzről.

  2. Forrósítsunk fel egy kis olívaolajat egy sütőserpenyőben.

  3. Adjuk hozzá a krumplit, répát, paszternákot és karórépát, fedjük be és süssük gyengéden, amíg elkezd puhulni.

  4. Adjuk hozzá a vöröshagymát, póréhagymát és fokhagymát és hevítsük további 5 percig, néha megkavarva

  5. Öntsük bele a zöldségleves-alapot, forraljuk fel az egészet, majd lassú tűzön főzzük a levest további 12 percig, amíg minden zöldség teljesen megpuhul.

Ha már lehűlt, a levest akár össze is turmixolhatjuk. Ha a leves túl hígnak tűnik, főzzük nagy lángon pár percig, mielőtt levennénk a tűzről. Ha épp ellenkezőleg, hígabb levest szeretnénk adni kisgyermekünknek, turmixolás előtt adjunk hozzá frissen forralt vizet a kívánt állag eléréséhez.

Sütik elfogadása